EL CASTANYER DE LES NOU BRANQUES

Sota la imponent silueta del massís del Matagalls, aquest itinerari s'endinsa pel Parc Natural per trobar-hi fonts, masies i diverses espècies de flora i fauna. En només dues hores de caminada es pot albirar gran diversitat de paisatges i veure exemplars de plantes tan curiosos com l'herba de Sant Segimon, que tan sols creix al massís del Montseny. El punt de partida és a Viladrau, una població on abunden les cases modernistes i que fou lloc de residència de destacats intel·lectuals des de finals del segle XIX. Fent servir diferents senders tradicionals es travessen boscos humits mediterranis, àmplies zones de conreu i espais oberts des d'on es tenen magnífiques vistes. Finalment s'arriba al castanyer de les Nou branques, un dels arbres més emblemàtics del municipi i un dels més grossos del Montseny.



Centre Cultural Europeu de la Natura El punt de partida de la ruta és el Centre Cultural Europeu de la Natura, a Viladrau, on hi ha una oficina d'informació i un museu interactiu dedicat a l'aigua i els arbres del Montseny. Cal sortir del centre i dirigir-se al nucli urbà de Viladrau, una població que entre finals del segle XIX i principis del segle XX fou lloc de trobada de poetes i intel·lectuals catalans, i també vila d'estiueig de les famílies de l'alta
burgesia barcelonina. Passejant pel poble es poden veure indrets tan significatius com ara són l'església de Sant Martí, la plaça Major i l'Hostal Bofill, així com nombroses torres modernistes.



La font de les Paitides El recorregut segueix la pista asfaltada, al marge de la qual es poden veure alguns exemplars de l'herba de Sant Segimon, passant per l'ermita de la Pietat, l'Hostal de la Glòria, la font d'en Miquel i la font del Sot de Can Rossell. De seguida es troba el camí de les fonts, de terra, que s'endinsa en un bosc humit fins a arribar a la font de les Paitides. Des d'aquest punt cal agafar un petit corriol en direcció a les fonts del Ferro i del Noi Gran Al voltant dels dos brolladors es poden distingir diferents espècies Lligades a ambients humits, com ara verns, pollacres i til·lers, a més de fauna associada a aquest hàbitat, com ara pica-soques vidriols, salamandres i musaranyes.



El Martí El corriol desemboca a l'antic camí de Viladrau a Sant Marçal, que travessa un petit bosc ombrívol amb espècies com ara són el roure, l'alzina, la moixera, el faig i l'avellaner, fins a trobar un tramo de pista asfaltada. Cal caminar vint metres sobre l'asfalt fins a passar davant de la masia del Martí, de propietat privada, a partir d'on el camí canvia el bosc pels espais oberts, amb camps de conreu vistes panoràmiques.



La Vila El tram que enllaça les masies d'en Martí la Vila és força planer i molt agradable, ja que permet veure des de la distància els paisatges dels voltants, des de la vall fins al cimal, els conreus, les pastures i fins i tot el monestir de Sant Segimon encimbellat a la muntanya o el cim del Matagalls. A la vora del camí es distingeixen conreus de blat, remolatxa, blat de moro o avets, així com roselles, tomaní, ginestell i d'altres plantes d'interès com el pensament del Montseny. Finalment s'arriba a la Vila, famosa per ser l'escenari on es va declarar la tercera Guerra Carlina en una reunió entre els coronels carlins Huguet, Cortázar, el tinent coronel Ramon Vila i el cap Francesc Savall.



El castanyer de les Nou branques Tot passejant per un bosc obert s'arriba al castanyer de les Nou branques, d'un arbre centenari molt conegut a Viladrau i al seu entorn. Altres castanyers quasi tan vells l'envolten, emmarcats, com a rerefons, pel Matagalls. El camí de tornada puja pels camps de sota de la Vila, agafant un sender flanquejat per roures, pollancres i freixes, que arriba de nou al poble.





Com arribar



Castanyes d'alçària El castanyer de les Nou branques té una alçària de 23 metres i un tronc amb un perímetre de 6,5 metres. De les nou branques dues ja no hi són, i de les que queden, dues són mortes. Afortunadament cinc encara estan vives i donen any rere any una bona collita de castanyes. Aquestes i altres fruits del bosc es poden tastar el darrer cap de setmana d'octubre, a la Fira de la Castanya de Viladrau.



Flora i fauna
Fent aquest recorregut es poden veure diferents paisatges, ecosistemes i gran varietat d'espècies de flora i fauna. Quant a la vegetació, destaca l'herba de Sant Segimon, un endemisme que només creix al Montseny i que cobreix algunes roques de la ruta. També s'hi distingeixen espècies típiques del bosc humit (verns, pollancres til·lers), mediterrani (roures, alzines, moixeres, avellaners...) i conreus (de blat, de remolatxa, d'avets...). Entre molts altres animals s'hi poden trobar el teixó, la mostela, la geneta, la perdiu, el gaig, la salamandra, el pica-soques, la puput, l'escanyapolls i una gran diversitat de papallones que hi habiten, que es fan veure sobretot a la primavera i a l'estiu.


  Veure més....

Ruta Sant Llorenç de Munt i l'Obac

Ruta Sant Llorenç de Munt i l'Obac
Ruta Montseny




Ruta Montseny





Ruta Sant Llorenç del Munt i l'Obac




No hay comentarios:

Publicar un comentario

RUTA D'EN SERRALLONGA

RUTA D'EN SERRALLONGA
La ruta està pensada per fer-la en una o varies jornades.
Fruit de la tradició popular i la continuïtat en l'elaboració de ratafia casolana.





-->