Font de Passavets - Turó de l'Home


Característica principal del massís del Montseny és la rica varietat de paisatges que presenta. Caminant pel Parc Natural es poden trobar desde boscos mediterranis fins a castanyers, fagedes i avetoses. Un dels itineraris que permet observar aquesta diversitat en la flora i en la fauna és el que va des de la font de Passavets, a la vall de Santa Fe, fins al cim del Turó de l'Home, situat a 1.706 metres d'altura. Es tracta d'una forta pero agraïda ascensió que comença en una fageda, passa per una avetosa, arriba a una zona de prats i culmina a dalt de la muntanya, el punt més elevat de la Serralada Prelitoral. Durant el recorregut també es poden veure elements tradicionals que recorden les antigues feines del bosc, com ara un pou de neu i els tipics peus de rebrot, fruit de l'antiga explotació per a carbó vegetal a que antigament eren sotmeses les fagedes.





La font de Passavets És una de les més populars de tot el massís, ja que es troba a peu de carretera, està molt ben arranjada i són molts els visitants que hi arriben per omplir les garrafes d'aigua. La font està envoltada d'exemplars de faig. Aquests arbres formen part de la fageda de Santa Fe, que es caracteritza per un sotabosc amb poca vegetació a causa de l'escassa lluminositat que deixen passar els faigs, a la qual només està adaptat un grup de plantes, com són els buixols i els grèvols que floreixen abans que faig tregui les fulles. 


El pou de neu El camí segueix el riu i passa pel costat d'un pou de neu, una gran concavitat a terra que tradicionalment utilitzaven els pagesos per acumular la neu per tal que convertís en gel. L'espai es tapava amb terra i branques amb l'objectiu de vendre gel al llarg de la primavera i l'estiu. En aquest punt de la ruta també es poden veure exemplars de faig amb peus de rebrot, és a dir, que d'una mateixa soca surt més d'un peu. La causa d'a aquesta situació és l'antiga explotació de carbó vegetal que hi havia en aquesta fageda.

L’abraçada El camí continua paral·lel al riu i des prés comença a enfilar-se fent ziga zagues muntanya amunt. Molt aviat es troben els primers avets. Al costat del sender, just quan s'acaba la fage da i comença l'avetosa, hi ha un parell d'arbres (el faig i un avet) que de tan junts que estaven han acabat entre Alçant-se i formant una curiosa escultura natural. Diu la llegenda que en aquest lloc hi van morir dos enanorats i que han crescut abraçats. La ruta travessa aquesta magnifica avetosa (que és la més meridional de la península ibèrica), amb exemplars que poden arribar als 50 metres d'alçària i fins a 150 anys d'edat.

El Turó de l'Home Amb 1.706 metres d'altura, el Turó de l'Home és la cota més alta del Montseny i de la Serralada Prelitoral. El ambient és el propi de l'alta muntanya, amb un fort contrast diari de temperatures molt elevades durant el dia i molt baixes a la nit. La panoràmica que es té des del cim és grandiosa: des dels Pirineus fins a les muntanyes més elevades de Tarragona i des del mar fins als cims del Pallars.



Les fonts del Montseny En tot el Parc Natural del Montseny hi ha més de 600 fonts. L'altura del massís i la seva proximitat al mar afavoreixen que hi plogui força. No és estrany, doncs, que el Montseny produeix el 50% de l'aigua mineral que es consumeix a l'Estat espanyol i que a les seves fonts sempre hi hagi visitants que volen endur-se a casa aquest bé tan preuat en una garrafa. Al voltant de l'aigua s'han creat algunes llegendes, com ara les dones d'aigua, un tipus de fada que viu als rierols les fonts.


Wikiloc

FLORA I FAUNA

Les diferències de clima i l'altura expliquen la vegetació que es desenvolupa al Montseny, A les parts baixes hi ha espècies mediterrànies (com alzinars, suredes i pinedes) i més amunt les de muntanya mitjana (alzinar muntanyenc i rouredes). Per sobre dels 1.000 metres s'hi troben fagedes i avetoses (de tipus centreeuropeu) i fins i tot als cims, espècies subalpines, com el ginebró i prats culminals. La fauna montsenyenca es caracteritza també per l'exis tėncia d'espècies centreeuropees a les zones altes i per la fauna d'ambients mediterranis a les parts baixes. A l'alzinar es troben el senglar, la guineu, la geneta, l'astor, el gaig i el pit-roig. Destaquen també la granota roja i el tritó del Montseny, l'única espècie de vertebrat endèmica de Catalunya

.

Share this:

RUTA D'EN SERRALLONGA

RUTA D'EN SERRALLONGA
La ruta està pensada per fer-la en una o varies jornades.
Fruit de la tradició popular i la continuïtat en l'elaboració de ratafia casolana.





-->